G.M.D.S.S

Παγκόσµιο Ναυτιλιακό Σύστηµα Κινδύνου και Ασφάλειας

Το ράδιο ήταν το θεμέλιο των συστημάτων κινδύνου και ασφάλειας που χρησιμοποιούσαν τα πλοία για να σώζονται ζωές στη θάλασσα το 1899. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα σύστημα ασφαλείας και κινδύνου θα έπρεπε να θεσπισθούν κανόνες διεθνείς που θα αφορούσαν τον τύπο των συσκευών τις ραδιοσυχνότητες και τις απαραίτητες διαδικασίες για τη μορσική τηλεγραφία δημιουργήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα που έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα.

Ο ΙΜΟ από την ίδρυση του το 1948 στην προσπάθεια του να προαγάγει την ασφάλεια στη θάλασσα επιδίωξε την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών απαιτήσεων. Οι Δ.Σ SOLAS 1960 και 1974 απαιτούσαν ραδιοτηλεγραφική εγκατάσταση για όλα τα επιβατηγά πλοία και για φορτηγά άνω των 1600 κ.ο.χ. και ραδιοτηλεφωνική εγκατάσταση για τα φορτηγά πλοία από 300 έως 1600 κ.ο.χ. Με τις εγκαταστάσεις αυτές οι εκπεμπόμενες κλήσεις κινδύνου των πλοίων κάλυπταν μία απόσταση 150 ν.μ. έτσι τα πλοία που έπλεαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτή δεν είχαν τη δυνατότητα ενεργοποίησης ενός παράκτιου σταθμού και η κλήση κινδύνου πλέον επαφίετο στην τύχη και απευθυνόταν στα παραπλέοντα πλοία είχε δηλαδή την έννοια της κατεύθυνσης –«πλοίο προς πλοίο».

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση τωνGMDSS Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας δορυφορικών επικοινωνιών το 1979 αποφασίσθηκε η εφαρμογή του νέου παγκόσμιου σχεδίου για τη ναυτική έρευνα και διάσωση τόσο σε παράκτιες περιοχές όσο και σε ανοιχτές θάλασσες με συνεργασία όμορων και γειτονικών κρατών. Κατόπιν αυτού και αφού κρίθηκε ότι με την εφαρμογή ενός νέου παγκόσμιου συστήματος θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι επικοινωνίες κινδύνου και ασφάλειας αποφασίσθηκε η τροποποίηση των σχετικών με τις ραδιοεγκαταστάσεις των πλοίων απαιτήσεων της SOLAS 1974. Το 1988 πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές τροποποίησης και αποφασίσθηκε η έναρξη της σταδιακής ισχύος του νέου παγκόσμιου συστήματος κινδύνου και ασφάλειας (GMDSS) την 1/2/92 και η πλήρης εφαρμογή του την 1/2/1999.

Ο βασικός στόχος του G.M.D.S.S είναι η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης ξηράς καθώς και των πλοίων που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με ένα κινδυνεύον πλοίο, ώστε ο συντονισμός των ενεργειών έρευνας και διάσωσης και η παροχή βοήθειας στο κινδυνεύον πλοίο να πραγματοποιηθούν με τη μικρότερη δυνατή χρονική καθυστέρηση. Το σύστημα πέραν των παραπάνω παρέχει επικοινωνίες επείγοντος και ασφάλειας καθώς επίσης και πληροφορίες που έχουν σχέση με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, μετεωρολογικές προγνώσεις παρατηρήσεις κ.λ.π. με το σύστημα G.M.D.S.S δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πλοίο ανεξάρτητα από την περιοχή που ταξιδεύει να πραγματοποιήσει όλες εκείνες τις επικοινωνίες οι οποίες είναι πρωταρχικής σημασίας τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των άλλων πλοίων που πλέουν στην ίδια περιοχή .

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Please Prove You're Not A Robot *